Història

Llers sempre ha estat un lloc estratègic per la seva situació geogràfica, durant el comtat de Besalú ja era una plaça fronterera molt fortificada; a part del castell del poble tenia una xarxa d’onze castells al seu entorn.

Les primeres dades documentals es troben durant la segona meitat del segle X, quan s’esmenta les possessions del monestir de Sant Pere de Rodes, del 974, que varen ser confirmades el 982.

Des del s. XII consta el llinatge senyorial dels senyors de Llers, importants prohoms que van aconseguir molt prestigi comprant nombrosos territoris.

Un fet rellevant va ser que el rei Pere II d’Aragó concedia a Guillem de Cervià, darrer membre de la nissaga dels Llers, el privilegi per fer mercat tots els dilluns des de l’any 1212.

Abans del darrer quart del s. XIII la baronia de Llers va passar al llinatge dels Rocabertí fins a la fi de l’antic règim.

El 8 de febrer de 1939 fou volada l’església de Sant Julià, utilitzada com a polvorí per les tropes de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).