L’Ajuntament de Llers ha aconseguit una subvenció de 15.000€ per a la restauració de 8 barraques de pedra seca declarades Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) situades al Paratge de Pla Vinyers, a la Garriga d’Empordà de Llers, en el marc de les “Subvencions per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural per al trienni 2020-2022” de la Generalitat de Catalunya.
El projecte, redactat per l’arquitecte tècnic Vicenç Armangué amb l’assessorament de Maite Oliva, regidora de l’Ajuntament de Llers, neix com a primera fase d’un procés de treball i manteniment de la totalitat de BCIL de Llers, així com de divulgació patrimonial i de recuperació de vials, emmarcada en un projecte global de dinamització local, formativa i laboral que impulsi l’ofici de marger a l’Alt Empordà en general i a Llers en particular.
L’otorgament d’aquesta subvenció per part de la Generalitat representa també un pas molt important per al manteniment i posada en valor de la pedra seca a Catalunya, ja que és la primera vegada que s’otorga una subvenció d’aquestes característiques per a la restauració de construccions de pedra seca declarades BCIL. Així doncs, esdevé un precedent per tal que altres municipis del territori català puguin seguir la mateixa via, alhora que contribuirà a que més municipis declarin el seu patrimoni de pedra seca com a Bé Cultural d’Interès Local per tal de poder-hi optar. Actualment existeixen a Catalunya un miler de construccions de pedra seca declarades BCIL, de les quals 886 corresponen a 10 municipis.
La Garriga d’Empordà
La Garriga d’Empordà és un ampli territori que conté part dels termes municipals de Llers, Avinyonet de Puigventós, Vilanant, Biure i Pont de Molins. S’hi troben més de 500 barraques de pedra seca, acompanyades de centenars de km lineals de murs i feixes que reticulen camps, olivets, erms i pendents, a les que s’afegeixen nombroses carrerades i murs de gran amplada que constituïen l’antiga xarxa de camins i que configuren un conjunt de gran interès etnològic, històric i paisatgístic. L’any 2014, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va impulsar, gràcies a una iniciativa ciutadana, la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) d’un total de 97 barraques, 46 de les quals es troben al terme municipal de Llers.
Imatge:
Taller de restauració d’una barraca a Llers, impulsat per Gas Mountain, l’Associació Prat Comú i l’Ajuntament de Llers en el marc de la Setmana de la Pedra Seca 2020.
Amb el suport de: