A la part alta de la vila de Llers trobem les restes de l’anomenat castell de Llers. Està format per una torre mestra, cilíndrica, de gran diàmetre i de murs molt gruixuts, circumdada per una muralla de planta trapezial.
El parament de les seves parets evidencia una construcció altmedieval. S’han trobat evidències documentals que l’any 1276 el vescomte Rocabertí ja feia obres de restauració en el castell.
De rellevància històrica és la resistència, ressenyada per Desclot a la seva Crònica, que des del castell de Llers es va oferir davant les tropes de Felip III l’Ardit durant la Croada contra Catalunya, el 1285. I fou en la nostra fortalesa on un cardenal, legat del papa, va coronar Carles de Valois rei de Catalunya – Aragó.
Més tard, una vegada recuperat el castell, segons explica Gregori Pallisser, el rei Pere el Gran es va fer també investir en el mateix lloc.
El castell de Llers va patir destrosses durant les guerres dels segles XVII i XVIII, i tingué un paper destacat com a fortificació durant la primera guerra carlina.
Les restes actuals del castell, obertes al públic, es troben en mig de cases, algunes de les quals encara habitades.